Banner

New Citizen M opens in Rotterdam

Wednesday 22nd April, 2015
Suppliers Suppliers Suppliers

The team at concrete, led by Rob Wagemans, its founder - has designed a home away from home with a touch of luxury for ‘mobile citizens of the world’ in Rotterdam, The Netherlands. Located in the Gelderseplein area, near Blaak train station and opposite Binnenrotte Market (the largest in the Netherlands) the new 151-room citizenM hotel offers quality accommodation for both business and leisure travellers. concrete have a vested interest in citizenM and have been involved in the group since its beginnings. The concept behind citizenM hotels is a straightforward one: to remove all hidden costs whilst providing a luxury environment for guests. The interior is characterised by citizenM’s iconic black and red colour scheme and enhanced with bold architectural features, including a timber helical staircase, designed by concrete and manufactured by EeStairs. The bedrooms offer guests a practical and comfortable place to recharge, whilst public spaces provide areas for working, dining, and relaxing at the end of the day. Visitors are welcomed to the hotel through the iconic citizenM red glazed entrance vestibule, before arriving in the double height foyer where the helical staircase is situated. The staircase has been carefully coordinated with the cabinetry, featuring a matching timber finish on the treads and outside of the balustrades, in addition to a black finish on the interior balustrade. An understated brushed stainless steel handrail, set against the black balustrade, traces the graceful rise of the staircase. Set against black floor to ceiling cabinets, the staircase creates a visual and physical connection between the entrance on the ground floor and the public lounge and dining area on the first. Intelligent use of furniture in the public area provides spaces for meetings or working, or allows guests to retreat with friends or curl up with a book, or watch television. These spaces are positioned around a central niche, complete with a fireplace, for the ultimate space to interact or unwind. The island bar is positioned next to a semi open kitchen and can provide guests with everything from breakfast to an evening nightcap. On one side the bar extends into a dining area, overlooking the square below. The other side of the bar is occupied by a large wooden communal reading table, which creates a sense of continuity with the staircase in the entrance hall. The bedrooms offer guests an escape to recuperate or work in comfort. There is a wall-to-wall, super-king size bed, to lounge in, a table which doubles as a desk and a flat screen television. Each room is equipped with a touch screen mood pad that allows guests to control the whole room, including the curtains, climate and television. It also comes with six pre-programmed light settings creating a number of atmospheric settings, including work, shower and even ‘surprise me’. Equipped with rainfall and a hand shower the wet room is constructed from semi-circular frosted glass for a sense of transparency and privacy. The translucent ceiling lights can be set to any colour, which makes the bathroom a stand out feature within the room.